Klimaplus i Slagelse

Endelig fik byrådet vedtaget igen at koble sig på klimakommune ordningen, som Danmarks Naturfredningsforening står for. Det var den 3. gang, at Enhedslisten stillede forslaget i den nuværende byrådsgruppe. Men man siger jo også, at 3. gang er lykkens gang… Slagelse var klimakommune fra 2009 til 2015, men droppede ud under det tidligere byråd. På trods af at det faktisk gik over al forventning med at efterleve kravene!

Jeg vil gerne slå et slag for, at Slagelse begynder at arbejde med kosten, og får den efterset for klima-aftrykket. Selvfølgelig går vi efter guldet hos alle vores madleverandører, institutioner og kantiner (det økologiske guldmærke = 90-100% økologi), men vi kan også arbejde for at kostens sammensætning bliver mere klimavenlig. Og et andet og meget vigtigt aftryk vil der med denne proces også vise sig. Sundhedsfordelene!

En klimavenlig kost er en kost, der gennem produktionen belaster klimaet mindst muligt. Og plantekost belaster klimaet mindre, end kød gør. For at producere kød skal der først produceres foder(planter) til dyrene. Men udover det, så bidrager planter via fotosyntesen til at nedbringe CO2, mens der ved kødproduktion (dyrets udånding gennem dets levetid) udledes CO2 til atmosfæren. Klima-kost er en kost med mindre kød og mere grønt. Så enkelt kan det siges.

Dette betyder ikke, at vi alle skal blive veganere, men hvis vi ser på hvordan kosten er sammensat, og begynder at regne lidt på det, er danskerne langt fra en klimavenlig OG ernæringsrigtig kost. Mange af vores livsstilssygdomme vil kunne forebygges, ja ofte ligefrem kunne helbredes gennem en mere fornuftig sammensat kost. Og det er her, vi i Slagelse kommune kunne gøre den helt store forskel, hvis vi vil.

Hvordan får vi så kosten til at blive klimavenlig og samtidig ernæringsrigtig? Det er et spørgsmål om kostberegninger, hvor det viser sig, at klima og sundhed fungerer rigtig godt sammen. Vi har ingen problemer med at lave budgetter og regnskaber i forhold til økonomi, men når det handler om kost, så regnes der udelukkende på økonomi. Men hvad med ernæringen? Får vi det vi skal have? Hvis nu det samtidig bliver billigere at spise klimavenligt, kunne det så måske friste? Grøntsager er langt billigere end kød. Med klima-kost nedbringes merudgiften til omlægningsprocessen. Der skal også ses på madspild, og denne proces giver bonus på både klima- og på økonomi-kontoen.

I februar i år udkom en rapport om Bæredygtig sund kost fra DTU Fødevareinstituttet, som skal være supplement til de officielle danske kostråd i fremtiden. Kunne Slagelse Kommune ikke blive den foregangskommune, som gav folkesundheden et nøk i den rigtige retning med en økologisk veltillavet, lækker og smagfuld klimakost? For det er vel ikke nogen naturlov, at det skal være kedeligt at leve sundt!

Mvh Helene Gerup.